Değerli Velilerimiz,

Bu hafta sizlerle paylaşmak istediğim konu, okullarda çocukların uyması gereken kurallar ve bu konuda ortak tutumda bulunmanız ile ilgilidir. Bizler toplum içinde yaşaması gereken, toplum kurallarına ayak uydurması gereken bireyleriz. Okullarda da çocukların daha sağlıklı ve daha mutlu olabilmeleri için bazı kurallar vardır. Peki bu okul kurallarının aileyi ilgilendiren boyutları nelerdir? Okul kuralları okullarda öğrenilmez mi? Okul kurallarını konuşurken ortak tutum da bulunmak önemli mi?

Okul kuralları tabi ki okullarda öğrenilir ve bu konuda okullardaki herkes çocuklara bu kuralları konuşmalıdır ve hatırlatmalıdır. Bizler okulumuzda bu çalışmaları yapıyoruz. Önce sınıf kuralları belirliyoruz daha sonra okul kuralları ile devam ediyoruz. Ve bu kurallara uymadıkları zaman karşılaşabilecekleri yaptırımları da çocuklara anlatıyoruz. Fakat çocukların bu kuralları sizlerden duymaya çok ihtiyacı olduğunu gözlemledim. Çünkü neredeyse hepimizin ilk disiplini öğrendiği kişi anne ve babamızdır. İlk disiplin ise psikolojide çok önemli bir kavramdır. Bazı anne ve baba tutumları çocuklarda bazı farklılıklar yaratabilmektedir. Bu da okula yansıyabilmektedir. Fakat anne ve babadan bir tanesi disipline eden kişi olmamalıdır. Mesela, “ders çalışmalısın” ya da “şuan uyuman gerekiyor” ya da “hayır dışarı çıkamazsın” gibi cümleleri çocuğa söyleyen kişi ya anne ya da babadan sadece biri olmamalıdır. Ortak bir karar olduğu çocuğa belirtilmelidir hatta mümkünse aynı anda iki kişi tarafından söylenmelidir. Çocuklar bu şekilde daha motive olabilmekte ve kurallara daha iyi uyum sağlayabilmektedir. Anne ve babanın aralarında çatıştıklarını gören çocuklar kesinlikle disiplinli ve kurallı davranmaktan uzaklaşmaktadır.

Baba bazı davranışları normal görür anne ise bu davranışların bir problem olduğunu düşünürse çocuk tabi ki de o davranışını normal gören kişiyi daha çok sevdiğini söyleyecektir. Böylece daha büyük problemler çıkabilir. Her zaman olduğu gibi okul kuralları, okuldaki davranışlar ile ilgili de konuşurken ortak bir tutuma sahip olmanızı öneriyorum. Sınıfta öğretmenlerini dinlemeleri gerektiğini sebepleriyle çocuklarınıza açıklayabilirsiniz. Mesela, “Sınıfta öğretmenini dinlemelisin çünkü derslerinde başarılı olman lazım” şeklinde bir açıklama yapmak yerine “Sınıfta öğretmenini dinlemelisin çünkü insanlarla iletişim kurabilmek için dinlemeyi öğrenmemiz gerekir. Dinlemeyi öğrenmek için de en uygun yaşlar senin yaşların. Eğer kimseyi dinlemezsen kimse de seni dinlemez ve böylece kendini daha rahat ifade edemezsin” şeklinde bir açıklama yapmanızı önerebilirim. Kurallara uyma konusunda da aynı yolu izleyebilirsiniz. Bir kurala uymadığı zaman bunun kendisine geri dönüşünün akademik başarısızlık olmadığını bilmesi lazım. Daha davranışsal daha hayatın içinden daha psikolojik örnekler verdiğimde çocukların daha dikkatli dinlediklerini gördüğüm için bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Hepinize saygılarımı iletiyorum. Yoğun iş temposundan biraz uzaklaşıp çocuklarınızla bol zaman geçirebileceğiniz mutlu bir hafta sonu diliyorum.

Aykut Öztürk
Psikolog-Aile Danışmanı