Çocuklarımıza Koronavirüs (COVID-19) Salgını Hakkında Nasıl Açıklama Yapmalıyız?

Ne yazık ki ülkemizde de Koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadele ettiğimiz bu günlerde hepimizin endişeli olduğunun farkındayız. İşte tam da bu nedenle çocuklarımıza yansıttığımız olumsuz duyguları yönetmeye çalışmalıyız. Özellikle de daha küçük yaş gruplarındaki çocuklar virüsün nasıl bulaştığını anlayamayabilir, veya takıntılı davranışlar geliştirebilirler. Bu durumun onlarda korku yaratmasını ve bir travmaya dönüşmesini engellemek en mühim görevimizdir. Okulların “tatil” ifadesiyle kapalı olduğunu söylemek çocukların neden evden çıkamadıklarını anlamasını zorlaştırır. Bu nedenle bunun bir önlem olduğunu vurgulamak ve “tatil” yerine “sosyal mesafelendirme” olarak tanımlamak daha sağlıklı olacaktır. 

Peki, gelin birlikte bakalım, tüm bu yaşananlar karşısında çocuklarımıza ne demeliyiz ve durumu nasıl açıklamalıyız:

  • Virüsün nasıl bulaştığını ve kendimizi korumamız için ne yapmamız gerektiğini söyleyin; “Ellerimizi 20’ye kadar sayarak yıkamalı, sağlıklı beslenmeli, evde daha çok zaman geçirmeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız.”
  • Soru sormalarına mutlaka izin vermelisiniz. Cevabını bilmediğiniz sorularla karşılaştığınızda “Bunun cevabını ben de bilmiyorum. Biraz araştırdıktan sonra sana anlatayım.” diyebilirsiniz. 
  • Gün içinde veya akşam takip ettiğiniz haberleri mümkün olduğu kadar çocukların yanında izlememeye ve konuşmamaya çalışın. Bu yalnızca kaygılarını artıracaktır.
  • Bu durum ne yazık ki zaten var olan ölüm kaygılarını tetikleyebilir. İleri derecede kaygılandığını düşünüyorsanız gecikmeden destek almanız doğru olur.
  • Evde daha fazla vakit geçirdikleri için teknoloji kullanımını sınırlayın. Uzaktan eğitim süreci nedeniyle zaten çocuklarımız günün belli bir bölümünü ekran başında geçirecekler. Serbest zamanlarında ise yaratıcı oyunlar kurmasını destekleyebilir veya onunla birlikte çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Günlük rutinlerini takip etmelerini sağlamak onlara güven verecektir. Özellikle yatma ve kalkma saatlerine dikkat edilmelidir.

Tema Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi olarak öğrencilerimize sağlıkla kavuşmak için gün sayıyoruz. Siz değerli velilerimize ve öğrencilerimize sağlıklı günler dileriz. 

Saygılarımızla,

PDR Birimi