Tatile Hazır Mıyız?

Havaların ısınması ile beraber çocuklar zaten tatil moduna geçtiler. Anne babalarla son zamanlarda yaptığım çoğu görüşmenin alt yapısını çocuklardaki isteksizlik ve ders çalışmayı reddetme davranışları oluşturuyor. Bunları normal karşılıyorum. Çünkü bir sene boyunca çok yoruldular. Zorlu aşamalardan geçtiler. Bize kolay gibi görünen ama onları çok zorlayan sınavlardan geçtiler. Zaman zaman başarılı oldular, zaman zaman başaramadılar ve üzüldüler. Anne ve babalarından destek aldıkları zamanlar da oldu, kendilerini yalnız hissettikleri zamanlar da oldu. Yani, sonuç olarak çok yoruldular ve hepsi bu tatili hak etti. Öncelikle kafanızdaki, “Çocuğum bu tatili hak etti mi?” sorusunu cevaplandırmak istediğim için böyle bir giriş yaptım. Çünkü bunu çok önemsiyorum. Bir öğrencinin derslerinde başarısız olması tatili hak etmediği anlamına asla gelmez. Hepsinin emek harcadığına ben şahidim. Kendilerini nasıl geliştirmeye çalıştıklarını biliyorum. Evet, zaman zaman baş edemedikleri için bıraktılar, yorgun düştüler ama sonuç olarak hemen hemen hepsi çaba gösterdi. En büyük ricam, tatildeki aktiviteleri sene içindeki başarı ile eşleştirmemeniz değerli anne babalar. O konuyu çocuklarınızla ayrı bir şekilde konuşabilirsiniz. 

       İnsan “Nasıl daha başarılı olurum?” sorusunu kendine ömür boyu sorar. Bu zaten bir süreçtir. Evet, sorumluluk bilincini geliştirmeleri lazım. Evet, dikkatlerini toparlayıp görevlerini yerine getirmeleri lazım. Evet, aynı zamanda arkadaşlarıyla da iyi geçinmeleri lazım. Eksik ya da fazla bütün bunlar için çok çaba gösterdiler ve tatili sonuna kadar hak ettiler. Tatil döneminde ödül ve cezanın kullanılmamasını, illa kullanılacaksa da minimum düzeyde kullanılmasını öneriyorum.

      Çocuklar bazı konularda bizlerden çok farklı şekilde düşünebiliyor. İstedikleri gibi güzel bir tatil geçirememiş olmaları önümüzdeki senenin başlangıcında onların motivasyonlarını düşürebilir. Her istediklerinin olması da istediğimiz bir şey değildir. O zaman dengeyi tutturmak ve ortasını bulmak zorundayız. Çok zor değil. İmkânlarınız doğrultusunda ona güzel bir tatil geçirmesi için ortam sağlayacağınıza gerçekten inanması yeterli olacaktır. Zaten çocuğumuzu buna inandıramıyorsak başka alanlarda onunla ilgili problemlerimiz olduğunun işaretidir. 

       Zihnini boşaltabilmesi, istediği kişilerle istediği ortamda vakit geçirebilmesi, enerjisini atabilmesi ve bütün bunları yaparken düzeyli bir şekilde ders çalışabilmesi problemsiz bir tatil dönemi geçirmesi için yeterlidir. Ödül ceza gibi ya da anlaşma yapar gibi değil de, ders çalışabilmesi için bu diğer ruhsal rahatlamanın olması gerekliymiş gibi düşünmelisiniz. Yani, tatilde arkadaşlarının havuza çağırdığı bir öğrenci gidemediği zaman oturup verimli bir şekilde ders çalışamaz. 

      Bu bir sene nasıl geçmiş olursa olsun, tatil dönemi başka bir senenin başlangıcı gibidir ve arada çok fazla bağ kurmamak gerekir. Tatilde çocukların tek ihtiyacı olan şey, rahatlamaktır. Eğer çocuğunuza rahatlayabileceği bir ortam yaratamazsanız, ondan tatilde ders çalışmasını ve tekrar yapmasını beklememelisiniz. Ya da hem rahatlamıyor hem tekrar yapıyor, ders çalışıyor ise, bilin ki verimli olmuyordur. 

Psikolog Aykut Öztürk