Günümüz ebeveynlerinin en büyük kaygısı “Çocuğumu en iyi şekilde nasıl yetiştirebilirim?” dir. Bu kaygı aşırıya gittiği zaman çocuğa olumsuz olarak geri dönmektedir.
Ebeveynler ‘’biz görmedik bari o görsün, bizim olmadı bari onun olsun, aman hiçbir şeyi eksik kalmasın, onun oğlunun/ kızının varmış bizimkinin neyi eksik’’ diyerek bu anlayışla yol almayı tercih ediyorlar. Ancak bu anlayış çocuğa verilecek en büyük zararlardan biridir. Ebeveynler tarafından sergilenen bu tutum çocuğun ebeveyn hakimiyetini ele almasına zemin hazırlamaktadır. Her dedikleri olsun isterler, tahammülsüz, sabırsız, eleştiriye açık olmayan, sosyal becerileri eksik ve kuralsız bireyler haline gelirler. Kuralsız oldukları için bir süre sonra çevrelerine uyum sağlamakta zorlanırlar. Çünkü dışarıdaki hayatları ev hayatlarında olduğu gibi kuralsız değildir. Benmerkezci yapıları iletişim kurmalarına engel olur. Benmerkezci olan çocukla her zaman benim istediğim olsun mantığıyla hareket ederek çevrelerinden tepki görmeye başlarlar ve bu durum dışlanmalarına sebep olabilmektedir. Ebeveynleri tarafından her istediklerini elde ettikleri için zamanla doyumsuz bireyler haline gelirler. Doyumsuzluk bir süre sonra maalesef mutsuzluğu da beraberinde getirmektedir. Bırakın arzuladıkları şey her neyse ulaşma isteğini sonuna kadar yaşasınlar. Hayal kursunlar. Hayal kurma ve arzulama isteklerini ellerinden almayın. Yetinmeyi bilsinler. Bilsinler ki nerede duracaklarını ve sınırlarının ne olduğunun farkına varabilsinler. Böylece sabretmeyi, beklemeyi öğrenirler.
Çocuklarınızın mutluluklarını, doğru davranışlarını maddi olarak değil de manevi olarak ödüllendirmeyi tercih edin. Maddi ödüllendirmeleri en çok yoğun çalışan ebeveynler vicdanlarını rahatlatmak amacıyla tercih ediyorlar. Pahalı hediyeler, oyuncaklar… Bunlar çocukları anlık mutlu eden şeylerdir. Bir çocuğa sonsuz mutluluğunu sonsuz sevgiyle verebilirsiniz. Çocuğunuzla oyun oynayın, sohbet edin, parka gidin, sevin, öpün. Onu karşılıksız olarak sevdiğinizi gösterin. Bu sayede doyumsuz ve mutsuz bireyler yerine yetinmeyi bilen mutlu bireyler yetiştirmiş olursunuz.
Aile Terapisti Psikolog Başak ERDOĞAN